Привіт, друзі. Всі ми давно звикли до чаю. Навіть не замислюємося про те, коли його почали збирати, як це роблять зараз. На цей раз ми пропонуємо вам віртуально відвідати чайні плантації Шрі-Ланки. А також розібратися з процесом створення такого стародавнього напою.

Історія

Плантації відомого повсюдно цейлонського чаю розташовані в центрі Шрі-Ланки.

Вперше чай на острові з’явився в 1824 році. Він був завезений з Китаю.

Пізніше були завезені сорти з Індії.

Сорти чаю з двох країн були досліджені в Ботанічному саду Пераденіі.

Так з’ясувалося, що китайський сорт підходить для вирощування у високогірних районах Нувара-Елії. Індійський ж добре адаптується на рівнині.

Найдорожчий сорт чаю — білий

В комерційних цілях вирощувати тут чай вперше почав Джеймс Тейлор з 1867 року. Для чого він засадив чаєм 80 гектарів землі в районі Нувара-Елії. Так було покладено початок справжньою легендою.

Зараз Шрі-Ланка посідає третє місце серед усіх країн з вирощування чаю. Більш того, вона займає лідируючу позицію за його експорту.

Цейлонський чай володіє унікальними характеристиками і тому визнаний кращим у світі. Місцеві кліматичні умови надають цьому напою унікальний смак і інші характеристики.

Вирощування чаю

Чай на Шрі-Ланці вирощують цілий рік. Причому робиться це на кількох плантаціях.

Рівнинні плантації знаходяться в районі Ратнапуры, Балангоды, долини річки Келанії, Галле.

Високогірна плантація знаходиться в Нувара-Елії.

Останній якраз вважається найкращим.

Якщо ви вирішите піднятися до цього «чайному серця» Шрі-Ланки, приготуйтеся до того, що дорога буде звивистій і довгою. Зате вона буде супроводжуватися просто приголомшливими видами з водоспадами, рисовими полями й чаєм, чаєм, чаєм.

Тут ви не побачите ніяких знайомих назв із серії Lipton, Dilmah та інших. Всі плантації належать державі. Воно здає «чайні землі» в оренду на довгий термін кільком приватним компаніям. Чай збирається і обробляється на фабриках, і вже після цього його скуповують відомі бренди. Так у високогірному районі ви зустрінете дві фабрики Blue Fields і Mackwoods.

Перше, що ви побачите це — безкраї зелені пагорби неймовірної краси і жінок, які збирають чай. Будьте готові до того, що за фото з ними доведеться заплатити. Ні, ніякого офіційного цінника немає. Просто зарплата цих жінок, які збирають чай від світанку до заходу, настільки мала, що наші «чайові» для них хороша підробіток. За будь-яку послугу, навіть кілька секунд позування вони буду просити гроші. Хоча так і не скрізь. Ну, а чому б нам не допомогти?

Збиральниці чаю

Чай збирають тільки жінки. Пояснень цьому кілька. Так повелося з давніх часів. Тоді вважалося, що запах жіночих рук не здатний зіпсувати запах чаю. Більш того, тільки жіночі пальці можуть збирати ніжні листочки і не пошкоджувати їх.

Працюють збиральниці цілий день, отримуючи за це 400-600 рупій в день (300 — 400 рублів або 3-4 долара). Саме тому вони з такою готовністю позують за гроші.

Екскурсії на фабрику

Ще одне місцеве розвага для туристів – це екскурсії на чайні фабрики.

Так сушать листя на фабриці

Екскурсії проводяться приблизно за таким планом. Спочатку – дегустація, під час якої вам запропонують спробувати місцевий чай. Після цього, власне, екскурсія по фабриці, на якій ви дізнаєтеся про всі етапи створення цього напою докладніше.

Наприклад, що найкращий чай це не крупнолистовий, як вважають багато хто, а навпаки, подрібнений.

Після екскурсії у вас буде можливість купити чай. І це потрібно зробити обов’язково, адже тут він набагато дешевше, ніж у Росії й такого прекрасного і потрібного подарунку зрадіють всі.

Перші два етапи екскурсії можуть мінятися місцями, і дегустація може бути проведена безпосередньо перед відвідуванням магазину після екскурсії.

Єдиний мінус фабрик – величезна кількість чайної пилу. Тому будьте обережні з технікою.

Сорти чаю

Якщо ви думаєте, що знаєте про чаї все, уважно слухайте екскурсовода. І ви відкриєте для себе багато нового.

Наприклад, що сорти чаю це не «зелений», «чорний» і так далі, а зовсім інше.

Тестуємо чаї на фабриці

Одних тільки сортів чорного чаю цілих п’ять.

  • Orange Pekoe (OP) – найдорожчий, самий ніжний чай з згорнутих цілих листків.
  • Pekoe являє собою теж цілі, але менш ніжні листя.
  • Половинки листочків, які надають середньо-міцний напій – Broken Orange Pekoe (BOP)
  • Ще більш дрібні частини листя, ідеально відповідні для заварки з молоком – це Broken Orange Pekoe Fannings (BOPF).
  • І зовсім дрібні чаїнки – це Dust №1, саме їх ми часто бачимо в пакетиках.

Час роботи фабрик

У різних фабрик різний час роботи.

Як правило, це години з 8 до 17.

Скільки коштує

Екскурсії на фабрики платні.

Їх вартість коливається в районі 200 рупій.

Як дістатися

  • Доїхати до міста Нувара-Елії можна на автобусі з Коломбо або Канді.
  • Також можна доїхати на поїзді з Коломбо до Нану-Ойя, а потім скористатися тук-туком.
  • До фабрики Маквудс, наприклад, можна доїхати на миниавтобусе з міської автостанції або на автобусах з написами Gampola, Ramboda або Kandy.

Ми зняли машину з водієм у Канді, що виявилося недорого і дуже зручно. Водій знав усі дороги з плантаціями, тому провіз нас по найкрасивіших місцях, іноді зупиняючись і даючи нам час надивитися і пройтися по «грядках».

Про водія у нас написано тут. Там же дано його контакти.

Рекомендуємо Містер Перейра.

Рекомендуємо готель у Канді, де ми самі зупинялися і де нам допомогли знайти водите з машиною.

Спасибі за те, що ви з нами. Підписуйтесь на наші нові статті і до скорого!


Підпишись на оновлення блогу і отримуй свіжі статті на пошту
Завантаження…
Натискаючи кнопку «Підписатися»,ви даєте
згоду на обробку своїх персональних даних

Сподобалася стаття? Поділися з друзями:

Вам також може бути цікаво


Готовий маршрут по регіонах Італії Емілія-Романья і Ломбардія: від Ріміні до Мілана

Нова функція поділу платежу від AirBnb

Нові правила: як тепер провозити свій багаж і ручну поклажу в літаку з 5 листопада 2017 року