Привіт, друзі. Лігурія один з регіонів прекрасної Італії. Він, ніби створений для подорожей і відпочинку. Як і в інших областях країни, у нього свої особливості і свій характер. Дуже м’який і гостинний. Тут тепле море, багата рослинність, гори, що збігають до самого берега і, звичайно своя традиційна їжа. Кухня і вина Лігурії. Про її особливості, популярних стравах і те, що потрібно обов’язково спробувати ми сьогодні і розповімо.

Зміст статті

  • 1 Особливості кухні
  • 2 Популярні страви
  • 3 Перші страви
  • 4 Другі страви
  • 5 Десерти
  • 6 Вино
  • 7 Лігурія на карті

Особливості кухні

Кухня Лігурії на перший погляд досить непримітна. Жителі використовують найпростіші інгредієнти. Але всі разом вони роблять страви дуже смачними.

Родзинку таким стравам надає знамените оливкова олія цього регіону, а також всілякі трави. Найпопулярніша особливість місцевої кухні – соус песто. Він робиться з оливкового масла, базиліка, часнику, горіхів, сиру пармезан.

Популярні страви

У лигурийцев є кілька «коронних страв». По-перше, це піца. По-друге, всілякі пироги. Найзнаменитішим серед них можна вважати фокаччо.

Варіації цієї страви можуть бути різними: від простого з оливковою олією, до більш складного, начинений сиром і травами.

Фокаччо

М’ясні страви тут не так популярні. Це і зрозуміло – регіон розташований на морському узбережжі. Але і серед них є справжній король — це ніжний фарширований м’ясом, овочами і сиром шлунок молоденького теляти.

Зате риба займає тут гідне і почесне місце. Загальною любов’ю користується анчоус. Фарширований, свіжий, підсмажений, консервований – будь, він залишається улюбленцем місцевих жителів.

Ось вони які — анчоуси

Чомусь у мене анчоуси асоціюються з каперсами, — їстівною рослиною, схожим на маленьку капусту. Але ні! Анчоус це – риба) І її потрібно обов’язково спробувати. Свіжого анчоуса ми так і не скуштували, а ось смаженого і фаршированого спробували.

У лігурійській кухні є каші, запіканки, рибні салати і, до нашої радості суп і артишоки (яких ми, нарешті, наїлися досхочу). Ось невеликий список страв найбільш популярних в Лігурії:

  • Фаріната – запіканка з сочевичну борошна;
  • Panissa – бобова каша; Її ми радимо спробувати окремо, не пити після каші місцеве червоне вино. І взагалі не змішувати бобові з вином. Потім якось не дуже комфортно всередині організму(
  • Sardenaira – піца з розсипчастого тіста з начинкою;
  • Cappon magro – салат з риби, покладеної шарами, з овочами, яйцями і дарами моря;
  • Torta verde – листковий овочевий пиріг.

Перші страви

  • Lasagne al pesto – лазанья з песто;
  • Тrenette al pesto – локшина з песто;
  • Risotto con castagne e latte – різотто з каштанами та молоком;
  • Mesciua – бобовий суп, приправлений перцем;
  • Piccagge – локшина з артишоковым соусом.

Різотто

Другі страви

  • Coniglio alla Ligure – тушкована в білому вині кролик;
  • Zuppa di pesce – юшка з різної риби;
  • Buridda ligure – різна риба, дари моря тушковані в овочах, оливковій олії, горіхах;
  • Verdure ripiene – фаршировані овочі;
  • Insalata pizzarda – овочевий салат з тунцем, анчоусами, яйцями.

Zuppa di pesce

Десерти

З десертів особливої уваги заслуговують

  • мигдальне печиво Amaretti di Sassello
  • шоколадне морозиво Paciugo
  • пісочне печиво Canestrelli
  • шоколадні цукерки Baci di Alassio
  • солодкий хліб, начинений родзинками Pandolce genovese

Canestrelli

Вино

Звичайно, говорячи про італійську кухню, потрібно пам’ятати про вини.

Лігурія в плані виноградарства розташована не дуже вигідно. Але місцеві винороби прагнуть вичавити максимум з даних умов. І у них це, треба сказати, цілком виходить.

Незважаючи на те, що за межами регіону зустріти лігурійські вина практично неможливо, про них все ж варто сказати.

  • Почнемо, мабуть, з Чінкве Терре (Cingue Terre). Це вино виготовляється з сортів Верментіно, Боска, Альборола. Для них характерна прозорість, свіжість, фруктовий букет.
  • Більш солодке вино цій області – Щаккетра (Sciacchetra). Його виробляють з тих же сортів. Тільки попередньо їх підсушують на сонці.
  • Істотна частина виробництва вина зосереджена на південному заході провінції. Там виробляють чотири вина: білі Верментіно (Vermentino) і Пигато (Pigato) і червоні Россезе (Rossese) і Ормеаско (Ormeasco).
  • Ще одна винна «пам’ятка» це — Россезе ді Дольчеаквы (Rossese di Albenga), напій, створюваний з Россезе недалеко від Сан-Ремо.

На Лігурійському узбережжі відмінні пляжі і цікаві містечка. Ми зробили зупинку на відпочинок в місті Маса. Це вже Тоскана, але на самому кордоні з Лигурией. Так що можна було порівняти кухню відразу двох регіонів. Хоча в цьому місці вона не дуже відрізнялася.

Лігурія на карті

Друзі, нам приємно, що ви читаєте наш блог, поділіться корисною інформацією з друзями, подорожуйте і пробуйте національні страви. Вони розкажуть про країні не менше, ніж картинні галереї) До зустрічі!


Підпишись на оновлення блогу і отримуй свіжі статті на пошту
Завантаження…
Натискаючи кнопку «Підписатися»,ви даєте
згоду на обробку своїх персональних даних

Сподобалася стаття? Поділися з друзями:

Вам також може бути цікаво


Рецепт тайського супу Том Ям Кунг

Чеська кухня. Рецепти страв із свинини

Чеська кухня. Рецепт кнедликів